{ "title": "Yuşa Hazretleri Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/yusa-hazretleri-turbesi.jpg", "date": "20.01.2024 08:16:15", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Yuşa Hazretleri Türbesi, bugün İstanbul'da bulunan Yuşa Tepesi'nde bulunmaktadır. Bu tepe, İstanbul'un Beykoz ilçesinde bulunan Yoros Kalesi'nin zirve noktası olarak ifade edilir. Bu tepe noktada da Hz. Yuşa'nın türbesi ve Yuşa Camii bulunur. Yuşa Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu bu tepe, tarihin ilk zamanlarından beri kutsal bir nokta olarak kabul edilmiştir. Çeşitli uygarlıkların dinlerinin buraya sahip çıkmaya çalışması ve burada tapınaklar inşa etmesi buranın özelliği ortaya koymaktadır. Yuşa Tepesi'nde ilk çağlarda bir Zeus Tapınağı olduğuna dair rivayet vardır. Bu tapınağın Bizans döneminde kiliseye çevrildiği ifade edilmektedir.

Yuşa Hazretleri Türbesi'nin bulunduğu Yuşa Tepesi, Osmanlı Devleti döneminde (28. Çelebizade Mehmet Sait Paşa), bir mescit yapılmıştır. Bunun yanı sıra, halkın Yuşa peygamberin mezarını daha rahat ziyaret edebilmesi için, mezarın etrafına bir duvar yapılmıştır ve bu duvarın ve çevrenin bakımı için de özel görevliler atanmıştır. Yuşa Hazretleri Türbesi, uzun yıllar ziyaretçilerin ilgi odağı olmuştur. Ancak III. Selim döneminde bu ilginin yoğunlaşması üzerine, bu dönemde türbe etrafında daha fazla sorun çıkmasın diye mevlid dahi okunmasına izin verilmemiştir.

Yuşa Hazretleri Türbesi, zaman içerisinde büyük badireler atlatmıştır. Geçirmiş olduğu yangın da bunlardan biridir. Bu yangın sonrasında Yuşa Hazretleri Türbesi ve cami kısmı Sultan Abdülaziz zamanında (1863 yılında) aslına uygun bir şekilde restore edilerek tekrar inşa edilmiştir. 1886 yılında bu tepe Dahiliye Nezareti kayıtlarına Yuşa Aleyhisselam Dergahı ve Yuşa Tepesi olarak geçmiştir. Yuşa Hazretleri Türbesi günümüzde sıkça ziyaret edilen dini ve tarihi mekanlar arasındadır. 1990 yılında başlatılan bir çalışma ile türbenin kendisinde ve çevresinde birtakım düzenleme çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar kapsamında türbe etrafına görevliler için lojmanlar, bir kültür evi, yemekhane, şadırvan, kütüphane gibi sosyal alanlar inşa edilmiştir.
" } ] }