{ "title": "Yavuz Sultan Selim Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/yavuz-sultan-selim-turbesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:09:28", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Yavuz Sultan Selim Türbesi; Kanuni Sultan Süleyman tarafından babası Yavuz Sultan Selim anısına, 1516 ve 1522 seneleri arasında Fatih'te, Sultan Selim semtinde, Haliç'e hâkim olan bir tepe üstüne inşa edilmiş olan külliye, cami, imaret, sıbyan mektebi, darüşşifa, hamam ve bir türbeden oluşur. Sultan Selim külliyesinin kim tarafından yapıldığı net bir şekilde bilinmemekle beraber, Tahsin Öz, külliye camisinin Mimar Acem Ali'ye inşa ettirildiği tahmin edilmektedir.

Tabhaneli cami örneğinin son örneklerinden biri olan bu cami, Edirne camilerine bakılarak inşa edilmiştir. Cami büyük bir dış avlunun ortasında yer alır ve dış avludan 22 kubbenin dolandığı caminin revaklı olan iç avlusuna, üç değişik taraftan giriş verilmiştir. Bu iç avlunun ortasında, sekiz adet mermer sütuna sahip sıra dışı bir görüntüsü olan cami şadırvan yer alır. Cami kütlesi 24.5 m açıklığa sahip büyük bir kubbe ile örtülüdür. Kubbenin büyüklüğü ve zemine olan mesafesine bakılacak olursa, kubbenin bu biçimde tasarlanarak ana mekâna egemen olmasının sağlanmaya çalışıldığı görülecektir.

Cami hariminin sağ tarafında altı ayak üstüne oturtulmuş müezzin mahfili, sol bölümünde ise göze hitap eden bir görüntüye sahip, sekiz sütun üstünde yükselen sultan mahfili bulunmaktadır. Evliya Çelebi, Sultan mahfilinde yer alan altın yaldızlı kafeslerin Sultan İbrahimce yapıya eklendiğini belirtir. Caminin kıble kapısında ve bazı pencere kemerlerinde bulunan çini panolarda kullanılan kakmalarla, bu öğelere sanatsal bir önem katılmıştır. Caminin işlemeli mermer minberi, tek şerefeli iki minaresi, bu sade olan camide bakıldığı zaman göze çarpan diğer elemanlardır.

Külliyenin farklı bir yapısı, klasik şeklide inşı yapılan, revaklı girişi bulunan sekizgen planlı türbesidir. Külliyenin kıble yönündeki haziresinde yer alan bu türbede, I. Selim'in sandukası yer alır ve sandukanın başucuna beyaz bir kaftan asılıdır. I. Selim'in olan bu kaftan dönemin alimlerinden İbni Kemal'in atının çamur sıçrattığı o meşhur kaftandır. Bu türbenin yanında bulunan benzer mimari özellikleri bulunan diğer türbede ise Kanunu Sultan Süleyman'ın küçük yaşta ölen kızları ve şehzadeleri medfundur. Ayrıca, külliye haziresinde Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafza Sultan mezarı da yer almaktadır. Tarihi Külliyeden bugüne gelen yapılar, cami, türbeler ve dış avlu girişinde bina edilmiş olan sıbyan mektebidir.
" } ] }