{ "title": "Tavus Baba Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Tavus-Baba-Turbesi-29.jpg", "date": "19.01.2024 10:32:32", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Tavus Baba Türbesi, Konya Meram'da bulunmaktadır. Tavus Baba Türbesi'nde bulunan kitabede Tavus Mehmet El- Hindi yazmaktadır. Tavus Baba Türbesi olarak bilinmesine rağmen içinde yatan zatın kadın mı yoksa erkek mi olduğu net olarak bilinememektedir. Kadın olarak düşünülmesine sebep ise tavuş kuşunun güzel ve süslü bir kuş olmasından kaynaklanmaktadır. Konya şehrinin mesire alanı olan meram çayının tepesinde oldukça sade bir türbedir. Konya halkı Tavus Baba Türbesi derken eski menkıbelerde Tavus Hatun'dan söz edilmektedir. Uzunca merdivenleri çıktıktan sonra türbeye ulaşabilirsiniz. Tavus Baba'nın Mevlana dönemlerinde yaşadığı rivayet edilir. Özellikle yaz aylarında türbe ziyaretçi akınına uğramaktadır.

Tavus Baba Kimdir?

Uzun incelemelerden çıkan sonuca göre, Tavus Baba'nın asıl adı Mehmet memleketi ise Hindistan'dır. Alaaddin Keykubat döneminde yaşamıştır. Ama tabi ki Tavus Baba Türbesi ile ilgili çeşitli menkıbeler de vardır.

Mevlana'nın Konya'da yaşadığı günlerde İslam Aleminin ve Hıristyanlık dünyasının pe çok ferdi yaz, kış, soğuk, sıcak demeden Mevlana Celaleddin Rumi'yi ziyarete gelmektedir. Günlerden bir gün gelen kervanla birlikte kimliği belli olamayan bir kadında ziyarete gelir. Mevlana aşkıyla tanımadığı bilmediği Konya'ya gelen bu esrarengiz kadın Mevlana'nın sık sık mesire alanına çıktığı Meram çayının tepesinde kendine küçük mütevazi bir kulübe yapıp burada yaşamaya başlar. Mevlana günlerinin unutulmaz anısına ev sahipliği yapan Meram bağları Mevlana'ya gönülden bağlı olanlar tarafından aziz bir yer olarak tutulurdu. Bu kulübeden sürekli rebab sesleri gelirmiş. Hz. Mevlana ise sıcak yaz gecelerinde Meram'ın muhtelif semtlerinde bulunup Meram tepesinde sohbet ve zikirler ile meşgul olurmuş. Yine böyle gecelerden birinde her gece etrafa yayılan rebab sesi duyulmaz olmuş. Hz. Mevlana ise sesin neden kesildiğini merak edip oraya birkaç kişi yollamış. Gidenler bir de ne görsünler kapısı açık olan kulübede bir yığın tavus tüyünden başka hiçbir şey yok. Sonrasında ise hiç kimse ne olup bittiğini anlayamamış. Hz. Mevlana kulübenin bulunduğu yere bir türbe yapılmasını emretmiş. Menkıbeye göre kadın olduğu biliniyor, fakat Bektaşiler ona Tavus Baba dedikleri için türbenin ismi Tavus Baba Türbesi olarak kalmış.

Tavus Baba Türbesinin Mimarisi

Tavus Baba Türbesinin içi tuğla dışı taş ile yapılmıştır. Türbenin üst kısmı ise manastır tonozu denilen bir şekilde örtülmüştür. Türbenin sağ tarafında yalnızca tek bir pencere vardır. Tavus Baba Türbesi uzun yıllardır gizemini korumaktadır ve Konya'ya yolunuz düşerse mutlaka ziyaret edilmesi gereken yerlerden biridir. Çünkü Türbenin aşağısından gelen su sesi ve kuş sesleri birbirine karışarak kendinizi değişik bir atmosferde bulmanıza neden oluyor.
" } ] }