{ "title": "Süleyman Şah Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/suleyman-sah-turbesi.jpg", "date": "19.01.2024 18:26:25", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Süleyman Şah Türbesi, bilindiği gibi ülkemizin sınırları dışında bulunan bir türbedir. Diğer birçok türbe gibi Süleyman Şah türbesinin de tarihi oldukça eski zamanlara dayanmaktadır. Süleyman Şah Türbesi, Suriye'nin Halep ilinde bulunan Eşme köyde yer alır. Bu türbe günümüzde Türk askerleri tarafından korunur. Özellikle bu türbenin ülkemiz sınırlarının dışında bulunması birçok riski beraberinde getirir. Bu nedenle Süleyman Şah türbesinin çok önemli bir güvenliğe ihtiyacı vardır. Bu durum nedeni ile ülkemizin askeri güçleri Süleyman Şah Türbesinin günün 24 saati sürekli olarak korunması için gerekli çalışmaları yapmaktadır. Bilindiği gibi 2014 yılında Süleyman Şah türbesi ile dış güçler ile anlaşmazlıklar yaşansa bile ülkemiz bu durum hakkında taviz vermemiştir. Süleyman Şah Türbesi, Halep ilinde sadece türbe olarak bulunmaz. Daha önce de söylediğimiz gibi bu türbenin çok üst düzey bir güvenliğe ihtiyacı olduğu için aynı zamanda türbenin yanında karakol bulunur. Saygı Karakolu adındaki bu karakolda Türk askerleri gerekli güvenlik önlemlerini alarak dış güçlerin türbeye zarar vermesini engeller. Süleyman Şah Türbesinin ülkemiz açısından en büyük önemi bu türbenin bulunduğu toprakların Türkiye'nin sınırları dışında bulunan tek toprak parçasının olmasıdır. Bu nedenle devletimiz açısından da Süleyman Şah Türbesi büyük önem taşımaktadır.

Süleyman Şah Türbesi içerisinde düşünüldüğü gibi sadece Ertuğrul Gazi'nin babası olan Süleyman Şah bulunmaz. Birçok kişi türbede sadece Süleyman Şah'ın naaşının olduğunu sansa bile bu türbede tarihimizde çok büyük bir önemi olan Osmanlı devletinin ilk kurucusu olan Osman Gazi'nin dedesi ve Süleyman Şahın iki askerinin naaşları bulunmaktadır. Bu nedenle türbenin değeri de oldukça artmıştır. Aslında bu türbe hakkında da farklı söylentiler bulunur. Çünkü bu gibi türbelerin tarihi yazılı zamanlardan önceki zamanları da kapsadığı için genellikle net bir bilgi elde edilemez. Sadece insanların ağızdan ağza ve inanışlarına göre günümüze gelmesi nedeni ile farklı söylentiler ortaya çıkabiliyor. Bazı söylentilere göre Süleyman Şah Türbesinde yatan kişinin Osman Gazi'nin dedesi olan Süleyman Şah değil, I. Kılıçaslanın babası olan Kutalmışoğlu Süleyman olacağı söylenir. Bu durumun gerçek olma ihtimali yapılan tarihi araştırmalara ve kazılara göre daha düşüktür. Bu nedenle günümüzde türbede yatan kişilerin daha önce söylediğimiz kişiler olduğuna inanılır. Bu kişilerin çok önemli insanlar olması nedeni ile Süleyman Şah Türbesi, günümüzde çok fazla sayıda ziyaretçi almaktadır. Bu durum türbenin sınırlarımız dışında olması nedeni ile azalsa bile aslında buna rağmen türbenin ziyaretçi sayısı çok fazladır. Çünkü günümüzde de insanlar tarihine sahip çıkarak benimserler. Bu durum son derece olumludur.

Süleyman Şah Türbesinin tarihine bakıldığında durum şu şekilde gelişmiştir. 1227 yıllarında Süleyman şah ve iki askeri yeni bir yurt aramak üzere yola çıkar. Halep yakınlarında bulunan Caber Kalesine gelir ve Fırat Nehri boylarına katılır. Bir süre burada kaldıktan sonra tekrar yeni bir yurt aramak üzere yola çıkar ve Fırat Nehri'nin karşısına geçerken askerleri ile boğulur. Bu olay üzerine Süleyman Şah'ın ve askerlerinin naaşı bir kümbete gömülür. O zamanlarda Osmanlı topraklarında olan türbe, zamanla dış güçlerin eline geçmiş ve günümüzdeki halini almıştır. Süleyman Şah Türbesinin bulunduğu yere ise -Türk Mezarı- adı verilir. Osmanlı devletinin yıkılması ile Süleyman Şah Türbesi, Fransız Suriye Mandası sınırları içerisine kalmıştır. Bu durum tarihin akışına ve devletlerin hareketlerine göre değişebilir. Süleyman Şah Türbesi, her ne kadar ülkemiz dışında olsa bile bu türbede sürekli olarak bir Türk bayrağı dalganabilir. Bu karar 1923 yılında yapılan Lozan anlaşması ile belirlenmiştir.

Süleyman Şah Türbesi 1973 yılında Suriye Hükümeti ile yapılan anlaşmaya göre Şanlı Urfa ilimize 92 km uzaklıkta bulunan Fırat Nehri'nin doğu kısmında Karakozak köyüne nakledilmiştir. Bu naklin nedeni ise türbenin Suriye'de yapılacak baraj nedeni ile sular altında kalmasının önlenmesidir. Bu durum nedeni ile Suriye her ne kadar bu türbenin Türkiye sınırları içerisine alınmasını istese bile Türkiye bu isteklerini karşılamamış ve Türkiye'nin sınırları dışında bulunan toprak parçasının korunmasını sağlamıştır. Bu durumun yanında türbenin mimari özelliklerine değinecek olursak Süleyman Şah Türbesi Suriye'de yapılacak baraj tehlikesi sonrasında taşındığı için Yapı ve İmar işleri Etüd Proje Dairesi Müdürü Prof. Dr. Ünal Demiraslan tarafından mimari olarak görev almıştır. Türbe, karakol ve lojman olmak üzere yirmi işçi tarafından dört ay sürede yapılmış ve ziyarete açılmıştır. Masraflar ise tamamen Türk Hükümeti tarafından karşılanmıştır. Bu şekilde Süleyman Şah Türbesi, Türk geleneklerine uygun motifler ile tekrar süslenmiştir. Türbe eski zamanlarda bu türbeye sürekli ateş açılması nedeni ile Türk askerlerinin nöbet tuttukları bölge içer dönük şekilde tasarlanmıştır.
" } ] }