{ "title": "Seyitgazi Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/seyitgazi-turbesi.jpg", "date": "20.01.2024 12:20:24", "author": "Murat aydogan", "article": [ { "article": "Seyitgazi Türbesi, ülkemiz için önemli olan tarihi türbelerden biridir. Oldukça büyük bir önemi olan bu türbe aslında bir külliye şeklindedir. Çünkü genellikle türbeler küçük yapıtlar şeklindedir. Fakat Seyitgazi Türbesi oldukça büyük ve içerisinde farklı amaçla ile kullanılan bölümlerde bulunmaktadır. Ülkemiz sınırları içerisinde bulunan Eskişehir ilinde yer almaktadır. Bu türbenin tam adı aslında Seyit Battal Gazı türbesidir. Seyit Battal Gazi türbesi, ülkemizde önemli tarihi gezi alanlarından bir tanesidir. Üstelik bu türbenin Eskişehir'de bulunduğu yere de adını vermesi ile iyice bütünleşmiş olması da dikkat çekmektedir. Seyit Battal Gazi ise eski zamanlarda Emevilerin Bizans ülkesine yönelik olan savaşlarında komutanlık yapmış ve bu savaşların yönetilmesinde görev almış önemli bir komutandır. Çok büyük ve destansı özellikleri ile insanların gönlünde yer edinen Seyit Battal Gazi, son savaşını bugünkü Eskişehir ilinde yapmış ve yaşamını burada sonlandırmıştır. Bu durum nedeni ile Seyitgazi türbesi, bu il sınırları içerisine yapılmış ve uzun zaman geçmesi nedeni ile tarihi bir önem almıştır. Tam olarak tarihi bilinmese bile bazı kaynaklara göre bu türbenin 740 senesinde yapıldığı söylenmektedir. Aslında bu tarih Seyitgazi'nin ölüm tarihidir. Seyitgazi ölünce onu seven halk ona küçülte olsa bir türbe yapmış ve zamanla bu türbe büyümüştür. Günümüzde ise gün geçtikçe daha da fazla ziyaretçi alarak neredeyse turistik bir bölge olmuştur.

Seyitgazi türbesinin bulunduğu bölge tam olarak bir külliye olarak inşa edilmiştir. Bu yapı eski zamanlardan günümüze gelen ve bir Selçuklu eseri olması nedeni ile çok büyük önem taşıyan özelliği ile önemini ikiye katlamaktadır. Seyitgazi türbesi içerisinde düşünüldüğü gibi tek mezar bulunmaz. Bu türbe içerisinde Seyitgazi'nin yanı sıra 1, Alaaddin Keykubat'ın annesi Ummuhan Hatun ve Elenoranın mezarı bulunmaktadır. Bu nedenle külliyeye verilen önem ve külliyenin bakımı daha sıkı tutulmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz zamanlarda Seyitgazi'nin vefat etmesi sonrasında Ummmuhan hatun tarafından bu türbe inşa edilmiştir ve daha sonra kendisi de vefat edince insanlar, Ummuhan Hatunun da mezarını bu türbe içerisine koymuşlardır. Seyitgazi türbesi içerisinde farklı amaçlar ile kullanılan yapıların olduğunu daha önceden söylemiştik. Bu yapılardan biri çilehanedir. Çilehanenin yanında ise bir cami ve dershane bulunur. İnsanların, türbe içerisinde en çok ilgilerini çeken şey ise Seyitgazi'nin tam beş metrelik sandukasıdır. Sandukanın bu kadar büyük olması birçok insanı şaşırtsa bile bu büyüklük aslında normaldir.

Seyitgazi Türbesi içerisinde bulunan alanlardan cami içerisinde insanlar eski zamanlardan beri ibadetlerini yapmışlardır ve günümüzdeki camiler ile aynı işlemler yapılmıştır. Dershane içerisinde ise adından da anlaşıldığı gibi insanlar, burada çocuklara eğitim vermişler. Bu alanlardan en çok ilgi çeken ise türbe içerisinde bulunan çilehanedir. Bu alanda insanlar tek başına bırakılır ve kişi bu alanda kendi soruları ile kendisini baş başa bırakırmış. Yani çilehane, eski zamanlarda da bu amaç ile kullanılmıştır. Çilehane oldukça uzun zamanlar boyunca hizmet vermiş ve bu alan Cumhuriyetin ilk yıllarına kadar insanlara hizmet vermiştir. Cumhuriyet sonrasında insanların bu bölgeye farklı alanlar inşa etmesi ile Seyitgazi türbesi, bir külliye şeklini almıştır. Bu bölümlere bakılarak dönemin eski tarihlerinden bilgiler edinilmektedir. Seyitgazi türbesi, Osmanlının son döneminden sonra 1954 yılına kadar terk edilmiş ve çok uzun yıllar boyunca bu şekilde kalmıştır. Günümüzde çok mükemmel bir şekilde tadilatlar ve yenilemeler yapılmıştır.
" } ] }