{ "title": "Osmangazi Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Osmangazi-Turbesi-49.jpg", "date": "18.01.2024 23:16:28", "author": "Erkan Umut Mergen", "article": [ { "article": "Osmangazi Türbesi Osmanlı imparatorluğu'nun da kurucusu kabul edilen Osmanlı İmparatorluğunun ilk padişahı Osman Bey'in türbesidir. Bursa İli'nin merkezinde Tophane semtinde yer alır. Osmangazi ilk vefat ettiği yer olan Söğüt'te babası Ertuğrul Gazi'nin türbesine defnedildikten sonra Bursa'nın Osmanlı devleti tarafından ele geçirilmesinden ve başkent olmasından sonra mezarıda bugünkü yerine taşınmıştır.

Osmangazi Türbesi Ulaşım

Osmangazi Türbesi Bursa Şehir Merkezinde ulaşımın çok kolay olduğu bir yerdedir. Bursa kent Meydanı'ndan 10 dakikalık bir yürüyüşle ulaşılabileceği gibi Şehreküstü metro istasyonu durağından beş dakikalık bir yürüyüşle de ulaşılabilir. Tophane İlkokulu ve Sümbüllübahçe Konağı arasında yer alan Osmangazi Türbesi'ne Cemal Nadir Caddesi üzerinde bulunan otobüs ve dolmuş durakları ile de kolaylıkla ulaşılabilir.

Osmangazi Türbesi Ziyareti

Türbe gün içerisinde ziyarete açık ve giriş ücretsizdir. Türbe ziyareti sırasında erkek ve kadın ziyaretçilerin İslami kıyafet kurallarına uymaları beklenir. Türbe içerisindeki bahçede dinlenebileceğiniz gibi çevrede yer alan pek çok yeme - içme mekanlarında yemek yiyebilir, sıcak ve soğuk içecekler eşliğinde dinlenebilirsiniz. Osmangazi Türbesi Sümbüllübahçe konağı, Hisar kapısı, Okçu Baba Türbesi, Çakır hamamı, Tophane Saat Kulesi gibi pek çok diğer tarihi mekanla aynı yerde olduğundan gün içerisinde hepsini kapsayacak bir turun parçası olabilir.

Osmangazi Türbesi Tarihçesi

Bursa kuşatması sırasında Osmangazi oğlu Orhan Gazi'ye bir kubbeyi göstererek \"öldüğüm zaman beni buraya gömün\" vasiyetinde bulunmuştur. Bursa fethedilmeden önce vefat eden Osmangazi, Babası Ertuğrul Gazi'nin türbesine defnedilmiş, Bursa fethedildikten sonra ise Osman Gazi'nin vasiyet ettiği kubbeli yapıya gömülmüştür. Osman Gazi'nin işaret ettiği Türbe aslen sekizgen şeklindeki bir bizans şapelidir. Bursa'nın fethinden sonra şapel türbeye dönüştürülmüştür. Osman Gazi ile Savcı Bey, İbrahim Bey, Alaaddin Bey başta olmak üzere pek çok kişinin sandukası türbede yer almaktadır. 1863 yılında Sultan Abdülaziz tarafından 1855 yılındaki depremde yıkılan türbe yeniden yapılmıştır.
" } ] }