{ "title": "Orhangazi Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Orhangazi-Turbesi-37.jpg", "date": "20.01.2024 03:37:23", "author": "nasri tanış", "article": [ { "article": "
Orhan Gazi türbesi, 1281-1362 yılları arasında yaşayan ve Osman Gazi'nin oğlu olan ayrıca Osmanlı devletinin ikinci padişahı olan Orhan Gazi'ye aittir. Türbe, Bursa'nın fethinden önce şehrin manastırı olarak kullanılan Sainte Elie manastırının bir bölümü üzerine inşa edilmiştir. Bu nedenle türbenin zemininde, günümüzde dahi Sainte Elie manastırına ait zemin mozaiklerini görmek olasıdır. İlk yapıldığı yıllarda Osman Gazi türbesi ile aynı çatı altında yer alan Orhan Gazi Türbesi; 1801 yılında çıkan yangınla hasar görmüş ve 1855 yılındaki deprem sonrası türbenin büyük bir kısmı maalesef yıkılmıştır. 1863 yılında ise Sultan Abdülaziz tarafından eski haline sadık kalınacak biçimde yeniden inşa edilmiştir.

Kare planlı olan Orhan Gazi Türbesi'nin her cephesinde üçer pencere bulunmakta ayrıca türbenin güney cephesinde yer alan orta pencere ise kapıya dönüştürülmüştür. Yanları beşik tonozla örtülü olan türbenin orta kısmı dört sütunla bölünmüş, bu sütunlar birbirine kemerlerle bağlanıp üzeri kubbe ile sarılmıştır. İç duvarları beyaz kireçle badanalanmış olan türbenin pencere üstlerinde sade alınlık süslemeleri yer alır.

Orhan Gazi Türbesi'nin tam ortasında yer alan sanduka Orhan Gazi'ye ait olup sandukanın etrafı pirinç korkuluklarla sarılıdır. Sandukanın üzerinde ise kadife kumaşa gümüş simle işlenmiş bir hadis-i şerifin yazılı olduğu örtü bulunur. Türbe içinde ayrıca Orhan Gazi'nin eşi Nilüfer Hatun, oğlu Kasım Çelebi ve kızı Fatma Hatun bulunmaktadır Orhan Gazi'nin ailesi dışında Cem Sultan'ın oğlu Korkut ve Şehzade Abdullah, Yıldırım Bayezid'in oğlu Emir Süleyman, Musa Çelebi ve Sultan 2. Bayezid'in oğlu Şehzade Korkut'un sandukaları da yer alır.

Orhan Gazi kimdir

1288‘de Söğüt, Bilecik‘te dünyaya gelmiştir. Babası Osmanlı Devleti ve hanedanının kurucusu Osman Gazi, annesi Şeyh Edebali'nin kızı Mal Hatun‘dur.

II. Osmanlı padişahı. 1326‘da, babası ve Osmanlı devletinin kurucusu Osman Bey‘in vefatıyla tahta çıkmış, Osmanlının beylik döneminden devlet olma sürecine doğru olan atılımlarında büyük bir rol oynamış, Osmanlı devlet teşkilatının kurucusu olmuştur.

Padişahlığı döneminde Ankara, Bursa ve Rumeliyi Osmanlı topraklarına katmış ve Marmara'yı ele geçirmiştir. Yaya ismindeki ilk sürekli ordunun, Divan örgütünün, vezirlik teşkilatının, vakıf sisteminin ve adli teşkilatın kurulmasını ve ilk Osmanlı yasalarının toplattırılması, gümüş para bastırılması, ilk kadı ve subaşı atamalarının yapılması, sancaklara kadıların gönderilmesi, İznik'te ilk medresenin açılması Orhan Gazi zamanında gerçekleştirilen önemli gelişmelerdir. Orhan Gazi, babası Osman Gazi'den 16 bin km² olarak devraldığı toprakları ondan sonraki padişah olacak olan oğlu Murad Hüdavendigar'a 95 bin km² olarak devretmiştir. Kendinden çok askerini ve tebasını koruyan örnek bir kişiliğe sahiptir Orhan Gazi.
" } ] }