{ "title": "Mimar Sinan Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/mimar-sinan-turbesi.jpg", "date": "19.01.2024 08:14:59", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "Mimar Sinan Türbesi; İstanbul ili Eminönü ilçesinde, Süleyman'iye yapı topluluğunun hemen yanında Salis ve Rabi Medreselerinin köşesinde, Fetva Yokuşuyla Mimar Sinan caddesinin kesiştiği köşede yer almaktadır. Mimar Sinan 1556 senesinde Süleyman'iye Külliyesini bitmesinin ardından bu türbeyi yaptırmıştır. Türbenin yanında yer alan Mimar Sinan'ın eviyle sıbyan mektebi günümüze ulaşamamıştır. Mimar Sinan türbesini kendine ait olan arsasının en uç noktasına imal edilmiştir. Yaptığı her eserde yeni olan farklılıklar deneyen Mimar Sinan bunu kendi türbesinde de yapmıştır.

Süleyman'iye Külliyesi içinde yer alan Kanuni Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan türbeleri ile kendi türbesi karşılaştırıldığında bu türbenin oldukça basit ve mütevazı olan bir görünümü vardır. Büyük olasılıkla Mimar Sinan, Kanuni Sultan Süleyman gibi bir padişahın yanına gösterişli olan bir türbe yapmayı tercih etmemiştir. Bununla birlikte türbesini mimari yönden son derece ahenkli olan ölçüler ile, adeta bir yüzük taşı gibi bulunduğu üçgen bölgenin en uç noktasına oturtmuştur.

Türbe yontma köfeki taşı ile mermerden imal edilmiştir. Mimar Sinan caddesinde yer alan avlu duvarına on bir, Fetva yokuşunda da geometrik şebekeli beş adet mermer pencere açılmıştır. 1940 senesinde yapılan onarım esnasında burada bulunan avlu duvarları yıkılmış, lotus ve palmetlerden oluşan bir friz ile sonuçlanarak yeniden imal edilmiştir. Bazı eski resimler avlu duvarının onarılmadan önce durumu ile ilgili bazı fikirler vermektedir. Bunlara göre muntazam bulunmayan kaba yontma taş duvar üstüne yine taş bir friz geçirilmiş ve bunu pencere dizisi takip edilmiştir. Orijinal pencere dizisi ile bugünkü pencereler arasında bazı değişiklikler yer almaktadır.

Mimar Sinan'ın mermer sandukasının önündeki hacet penceresinin üstüne yekpare mermerden bir kitabe yerleştirilmiştir. Bu kitabe sülüs yazılı on beş kartuşlu Nakkaş Sai'nin eseridir. Mimar Sinan'ın mermer sandukasının üstü birbirine sivri kemerler ile bağlanmış altı sütunun taşıdığı bir tonoz ile örtülmüştür. Kemer ayaklarının masif görünüşleri keskin hatlarla, köşelerde de sütuncuklar ile gizlenmek istenmiştir. Türbenin üstünü örten tonozun ön bölümü de kubbemsi bir biçimde dışarıya taşırılmıştır.

Sandukanın baş ve ayak taşları yekpare mermerdendir. Baş taşının üstünde yer alan burma kavuğu da son derece sanatkarane şeklinde yontulmuştur. Türbe içinde üç mezar daha yer almaktadır. Bunlardan ikisinin kimin olduğu bilinmemektedir. İbrahim Hakkı Konyalı soldaki mezarın Mimar Sinan'ın ikinci karısı Gülruh Hatun'a, sağda bulunanın ise torunu ve aynı zamanda vakfının mütevellisi Derviş Çelebi'ye ait olduğunu tahmin etmiştir. Türbe içinde yer alan üçüncü mezar neo klasik devrin öncülerinden olan Mimar Ali Talat Bey'e aittir. Ali Talat Bey 19 Ekim 1922'de öldüğü zaman arkadaşları onu hayranı olduğu Mimar Sinan'ın yanına gömmüşlerdir. Bu mezarın üstüne kendi arzusu ile de adını belirten bir kitabe konulmamıştır. Türbenin ucuna da Mimar Sinanca yapıldığı varsayılan bir sebil konulmuştur. Mimar Sinan'ın Türbesi 1938 senesinde İstanbul Vakıflar Baş mimarı Vasfi Egeli tarafından tamir edilmiştir.
" } ] }