{ "title": "Malatya Somuncu Baba Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Malatya-Somuncu-Baba-Turbesi-96.jpg", "date": "21.01.2024 06:47:08", "author": "necati yaman", "article": [ { "article": "Malatya somuncu baba türbesi: Malatya'dan Darende ilçesine araba ile yaklaşık 1,45 dakikada ulaşılabilen maneviyatı çok yüksek olan bir türbedir. Somuncu baba diye tanınır, asıl adı Şeyh Hamid Hamidüddin'dir. Soyu Peygamber Efendimize dayanmaktadır. Peygamber efendimizin 24. Kuşaktan torunu olmaktadır.

Seyyid'dir. Şeyh Hamid-i veli hazretleri Yıldırım Bayezit han zamanında yaşamıştır. Miladi 1331 tarihinde Kayseri'nin Akçakale köyünde dünyaya gelmiştir. Şeyh Hamid-i Veli Hazretleri ilk tahsilini, babası Şemseddin Musa Kayseri'den almıştır. Somuncu baba ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz ve Erdebil'de sürdürmüştür. Alaaddin Erdebili'den ve Bayezit-i Bestami'nin Ruhaniyetinden manevi terbiye almıştır. Birçok alim yetiştirmiştir, en önemlileri şunlardır.

Somuncu babanın yetiştirdiği alimler
Dini ve Dünyevi ilimlerden icazet alarak, İrşat görevi için Bursa'ya yerleşmiştir. Bursa'da çilehanesinin yanındaki ekmek fırınında somun pişirip çarşı pazar dolaşarak \"somunlar müminler\" nidaları ile ekmekler dağıtmıştır. Kendisine Somuncu baba ya da ekmekçi koca denilmesinin sebebi budur.

Somuncu baba halk içine karışıp talebeleri de dini ilimler verip sade bir hayat sürdürürken, Bursa ulu caminin açılışını açılışı sırasında emir sultan tarafından padişah yıldırım Bayezit ile tanıştırıldı. Hükümdarın damadı olan emir buhari hazretlerine sultan hutbe okuması istenince emir Buhari hazretleri tevazu göstererek, \" Benden daha büyük kimseler vardır. Gavs-ı azam hazretleri şuna bu şehirdedir, onların mübarek varlığı varken halka nasihatle hitap etmek bize münasip değildir. \" Diyerek bu görevin somuncu babaya verilmesini istemiştir. Bunun üzerine yıldırım Bayezit han cuma namazını kıldırmayı ve hutbe okuma görevini somuncu babaya vermiştir. Mecburen hutbeye çıkmak zorunda kalan somuncu baba, verdiği vaazda Fatiha suresini 7 farklı şekilde tefsir ederek molla ve fenarinin karşılaşmış olduğu güçlüğü çözmüştür. Başta padişah olmak üzere herkes somuncu babaya büyük bir hayranlık duydular. Onun büyük bir veli bir Allah dostu olduğunu anlayıp kendisine çok büyük hürmet ve saygıda bulunurlar.

Bu olayın ardından sırrının açığa çıkması, somuncu babanın bir veliyullah olduğunun anlaşılmıştır. Halk ve saray tarafından tanınan bir şahsiyet haline gelmesi kendisine yönelik ilginin çok artması, somuncu baba hazretlerinin kibir ve gösterişten uzaklaşmak ve maneviyatı yüksek sakin bir hayat sürmek için Bursa'dan ayrılmak zorunda kalmıştır.

Somuncu baba türbesi nerededir

Adananın Ceyhan ırmağı kenarında sis kalesinin yanındaki bir köyde Nebi süfi adında bir zatın yanında kalmıştır. Ebu Sufi'nin evinde bir süre kaldıktan sonra da maşka giden buradan da Mekke ye giderek haccını eda eden somuncu baba tekrar sise gelir. Yanına nebi süffiyide alarak Aksaray'a yerleşti. Ömrünün geri kalan kısmını bu şehirde müritlerinin eğitimi ile meşgul olarak geçirdiği Aksaray'da vefat edip oraya defnedildiği söylenir.

Fakat bazı kaynaklar somuncu babanın Darende bir süre kaldıktan sonra burada vefat edip şimdi somuncu baba türbesi ve camisi olarak bilinen yerde kabrinin bulunduğudur.
" } ] }