{ "title": "Hacı Bektaş Veli Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/haci-bektas-veli-turbesi.jpg", "date": "20.01.2024 10:18:59", "author": "ismail veske", "article": [ { "article": "
Hacı Bektaş Veli Türbesi; Büyük İslam filozoflarından birisi olan Hacı Bektaşi Veli, İslam dininin yayılmasında büyük katkıları olan önemli bir insandır. Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesinde yer alan türbesi hem Alevi hem Sünni Müslümanlar tarafından ziyaret edilmektedir. Burada Hacı Bektaşi Veli'nin ebedi istirahatgahının yanında bir de müze yer almaktadır. Her sene ağustos ayında düzenlenen Hacı Bektaşi Veli'yi anma festivaline birçok insan katılır ve anma törenleri ile birçok kültürel etkinlik de yapılır.

Nevşehir iline 60 kilometre uzaklıkta bulunan Hacıbektaş ilçesi Ankara, Kırşehir, Nevşehir rotası üstünde olduğu için bölgeye geliş ya da dönüş yolunda uğrayabilirsiniz. Türbe ve müze hemen ilçenin merkezinde yer alır. Hacı Bektaşi Veli Türbesi dışında Atatürk Evi ve Arkeoloji Müzesi de ilçenin ziyaret edebileceğiniz diğer yerleridir. 1950'li senelerinde tamirat görerek Kültür Bakanlığına bağlı müze olarak ziyarete açılan türbe üç bölümden meydana gelmektedir.

Bu ana kapıdan girilerek Nadar avlusu olarak bilinen kısma geçilmektedir. Bu kapıya çatal kapı denilmektedir. Bundan sonra mezar kısmına ulaşana kadar geçeceğimiz kapılara sırası ile üçler, altılar ve kırklar kapısı ismi verilmiş. Eskiden bu kısımda dergâha ait farklı dükkanlar ve gelen ziyaretçilerin kalması için yapılmış farklı mekanlar yer almaktaydı fakat bu yapılar günümüze kadar gelememiştir. Bu avluda bulunan en dikkat çekici olan yapı 1902 senesinde yaptırılmış Üçler çeşmesidir.

Ayrıca avlunun farklı yerlerinde Hacı Bektaşi Veli'ye ve dergâhın diğer önemli insanlarına ait, okuduğunuzda bir an durup düşüncelere dalacağınız güzel sözler de yer almaktadır. Nadar avlusundan ikinci kısma yani Dergâh avlusuna gidiliyor. Bu avluya geçişte giriş ücreti ödeniyor. Giriş kişi başı 3 TL ancak 60 yaşın üzerindekilere ve Müze Kart sahiplerine ücretsiz. Bu avluda meydan havuzu, aş evi, Tekke cami, konuk evi, meydan evi gibi kısımlar yer almaktadır.

Meşhur olan aslanlı çeşme de bu avluda yer alıyor. İskenderiye mermerinden imal edilmiş bu aslan heykeli 1850'li senelerde dergâha bağışlanmış. Sonradan çeşme olarak yapılmıştır. Türbeyi ziyaret eden herkesin en az bir kere bu sudan içtiği bilinmektedir. Aslanlı Çeşme'nin güzel olan suyundan içip arkanızı döndüğünüz zaman muhtemelen yanlışlık ile bu mezarın üzerine basıp geçeceksiniz. Hemen aslanlı çeşmenin önünde ve deyim yerindeyse sütunun arkasına gizlenmiş olan bu mezar Kahveci Baba adında bir zat'a aittir. Kahve yaparken çıkardığı gürültü ile insanları rahatsız ettiğini düşünen Kahveci baba mezarının ayak altı bir yere yapılmasını kendisi istemiştir.

Aş evi bölümü de yer almaktadır. Eskiden yemek dağıtımı yapılan bu kısım dergâhın sosyal işlevini göstermesi açısından da önemlidir. Ortada yer alan büyük kara kazan yeniçeriler tarafından kutsal olarak kabul edilmekteymiş. Yine burada eski zamanlara ait olan birçok mutfak eşyası da sergilenmektedir. Mutfak kısmından tekrar avluya çıkılır. Avlu diğer taraftan farklı görünür. Türbenin mimarisi ve süslemeleri muazzam bir güzelliktedir. Aş evinin karşısında bulunan meydan evine doğru gidilir.

Meydan evi Bektaşiliği benimseyen insanların yola girme törenlerinin yapıldığı ve farklı problemlerin tartışıldığı yerdir. Duvarlarında farklı portreler ve eski zamanlara ait olan bazı fotoğraflar bulunmaktadır. Oturma yerlerine serilmiş olan postlar on iki imamları temsil etmektedir. Türbenin birçok yerinde olduğu gibi meydan evinin kapıları da insanın eğilmeden geçemeyeceği kadar alçak yapılmıştır. Bunun sebebi odalara girip çıkılırken baş eğilerek girilmesi, ayrıca odalara giriş çıkış yaparken de odadakilere sırt dönülmesi de hoş karşılanmamıştır.
" } ] }