{ "title": "Hacı Bayram Veli Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Haci-Bayram-Veli-Turbesi-61.jpg", "date": "23.01.2024 04:09:19", "author": "Ayşe Kurtbey", "article": [ { "article": "Hacı Bayram Veli Türbesi: Ankara'nın Altındağ ilçesinin Ulus semtindedir. Hacı Bayram Veli (HZ) Camii'nin bahçesinde yer almaktadır. Türbe mihrap (Güney) duvarına bitişiktir. Hacı Bayram Veli Türbesi Hicri 833/ 1429-30 yılında yapılmıştır. Türbenin üstü kurşun kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbe kalem işleriyle süslenmiştir. Kubbe içinde sekiz kez 'La ilahe illallah ül Melikül Hakkul Mübin ' yazmaktadır. Sekizgen tamburlu ve kare plana sahiptir. Ahşap olan, türbenin iç ve dış kapıları, türbeyle aynı tarihte (15. Yüz yıl) yapılmıştır. Bu kapılar Ankara Etnografya Müzesindedir. Dış kapıda kufi yazısıyla 'Eğer dünya bir kişi için devam etseydi onda ebedi kalacak kişi ancak Allah'ın Rasulü (Hz. Muhammed) olurdu. ' yazmaktadır. Dikdörtgen olan iç kapı kanatlarında 'Allah' ve 'Muhammed' yazmaktadır. Üst kısmında 'Allah'ın o veli kulları var ya; işte onlar için ne korku ne de hüzün vardır. ' (Yunus Suresi 62. Ayet) yazmaktadır. Hacı Bayram Veli Hz. Türbesinde kendisinin sandukasıyla birlikte 9 sanduka daha bulunmaktadır. Türbeye giriş batı tarafından olmaktadır. Türbenin güneyinde Osman Fazıl Paşa'nın Türbesi (Makamı) vardır. Camii avlusu ise türbenin batısında bulunmaktadır. Türbe ve camii etkin durumdadır, ziyarete açıktır.

Hacı Bayram Veli (Hz); Asıl adı Numan bin Ahmet'tir. Anadolu'da yaşamış önemli şair ve mutasavvıflardan biridir. Bayramilik tarikatının kurucularındandır. Ebu Hamiduddin'den batıni ve zahiri ilimlerin dersini almıştır. Kendisi de müderrislik yapmış bir alimdir. Akşemsettin, Eşrefoğlu Rumi gibi kişilerin hocasıdır. Hacı Bayram Veli, Anadolu'nun birlik ve beraberliğinin sağlanmasında etkili olmuştur. Hocasının vefatından sonra Ankara'ya yerleşmiştir. Hacı Bayram Veli, ömrü boyunca İslamiyet'i yaymak için çalışmış ve Ankara'da vefat etmiştir.

Bilmek istersen seni.

Can içre ara canı.

Geç canından bul anı.

Sen seni bil sen seni, dizeleri kendisine aittir. (Hayırla yad ediyoruz.)

Hacı Bayram Veli Camii

Hicri 831/ 1427-2428 yıllarında, mimar Mehmet Bey tarafından yapılmıştır. Uzunlamasınadikdörtgen bir yapıdadır. Taş kaideli, tuğla duvarlı ve çatısı kiremittir. Zemin katında dört adet çilehane bulunmaktadır. Pencereler kesme taştandır. Alt ve üst pencerelerin arasına ' Lailahe illallah Muhammeden rasulullah' ve 'Ya Veliyallah' yazıları sonradan eklenmek suretiyle yazılıdır. Cami alçı, ahşap ve çini süslemelerle sanatkarane bir şekilde donatılmıştır. Ahşap tavanın göbek kısımları renkli çiçek işlemeleriyle süslenmiştir. Duvarlar pencerelerin üstlerine kadar çinilerle süslüdür. Caminin iki şerefeli bir minaresi vardır. İki şerefenin Hacı Bayram Veli'ye olan saygıdan dolayı yapıldığı düşünülmektedir. Türbenin doğusunda Augustos tapınağı vardır. Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından 14 Şubat 2011 'de son restorasyonu yapılarak halkın hizmetine sunulmuştur.
" } ] }