{ "title": "Geyikli Baba Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/geyikli-baba-turbesi.jpg", "date": "20.01.2024 18:14:08", "author": "Hacer Sakman", "article": [ { "article": "Geyikli Baba Türbesi, Osmanlı Devleti'nin ortaya çıkış döneminde yetişen alimlerdendir. Keşiş, yani Uludağ yamaçlarında geyiklerle sürekli uğraşıp, istediği mekâna geyiğin üstüne oturarak gittiği sebebi ile, Geyikli Baba diye tanınmıştır. İran'ın Hoy ilinde dünyaya geldi. Bursa'nın İnegöl beldesinin yakınlarında dünyaya gözlerini yumdu. Dünyaya geldiği zaman ve dünyaya gözlerini yumduğu tarihler mutlak olarak bilinmemektedir. Osmanlı hükümdarı Orhan Gazi döneminde yaşamıştır. Tasavvufta Pir Tacülârifin Ebü'l-Vefa hazretlerinin izinden örnek alan Geyikli Baba, İlyas Horasani'den irfan öğrendi. Uludağ yamaçlarındaki tekkesinde kendi halinde hayat sürdürüyor.

İlim ve muhabbetinden yararlanmak için gelenlere Allah'ın (Cc) istek ve yasaklarını anlattı. Çok fazla keramet gösterip ünlü oldu. Orhan Gazi döneminde Bursa'nın fethetmeye geyik üzerinde katıldı, ordunun önünde savaş etti. Bursa'nın işgalinde bir süre sonra, Orhan Gazinin çağrısı üstüne Bursa'ya gelen Geyikli Baba, tekkenin yanından kırdığı bir ağaç dalını Bursa hükümdarı sarayının avlusuna dikti. Orhan Gaziye bakarak; “Bu anımız burada kaldığı sürece alimlerin duası senin ve zürriyetinin üzerindedir. Senin kuşak ve mevkin bu ağaç gibi kök salacak, kökleri çok uzaklara ulaşacak, çocukların dini İslamiyet'e çok hizmette bulunacaklar” diye söyledi.

“Kökü durağan, dalları ise gök yüzündedir. ” tercümesindeki, İbrahim suresi yirmi dördüncü ayeti kerimesini okudu. Biraz sonra gelmesiyle gitmesi bir oldu. Yetiştirdiği ağaç büyük bir çınar oldu. O ağacın şimdi Bursa'da Üftade'ye giden Kavaklı Caddesindeki çınar ağacı olduğu bilinmektedir. Orhan Gazi bir süre sonra, Geyikli Baba'ya iadeyi ziyarette bulundu. Orhan Gazi ona bağışta bulundu. O da istemedi.

Hükümdar ısrar edince, kendisine bağış edilen yerlere denk olarak, tekkenin etrafında az bir ölçüsü alimlere odunluk olarak kabul edip, hükümdarın yüreğini aldı ve ona güzel dileklerde bulundu. Geyikli Baba, Orhan Gazi döneminde Uludağ'ın şark yamaçlarında, İnegöl etrafında gözlerini dünyaya kapattı oraya gömüldü. Orhan Gazi tarafından mezarı üstüne türbe yaptırıldı. Daha sonra yine Orhan Gazi tarafından türbe yamacına bir cami ve tekke ek olarak yapıldı. Sevenleri, etrafında bir köy ortaya çıkardılar. Oluşturdukları bu köye Baba Sultan köyü ismini verdiler. Geyikli Baba külliyesi bin dokuz yüz elli yılından sonra yeniden onarım yapıldı.

Birçok alim onunla ilgili konuşurlardı ve şöyle derlerdi. Geyikli Baba savaşta yaralananlarla harplere de katılıp çok hizmetlerde bulunurdu. O zamanlarda Bursa işgal altında ve Müslüman erler zor haldeyken Geyikli Baba hemen yetişirdi. Rumlara bayağı büyük bir geyik üstünde 60 okkalık tek kılıçla savaşan bu güzel çehreli yiğidi görünce yüreklerine bir korku salar, psikolojik olarak çökerler ve teslim olmayı konuşmayı başlarlar. Geyikli Baba askerlerin yanında boş durmaz onların uhrevi duygularını güçlendirmek için muhabbetler yapar. Genellikle Ehli Beyt' n güzelliğinden ve asaletinden bahsederdi ve erlerle ilgilenirdi.
" } ] }