{ "title": "Garip Dede Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/Garip-Dede-Turbesi-18.jpg", "date": "19.01.2024 23:28:40", "author": "Emel yildiz", "article": [ { "article": "
Garip Dede Türbesi, İstanbul'un Küçükçekmece ilçesinin Fatih mahallesinde bulunan bir türbedir. Garip Dede Anadolu erenlerinden biridir ve Alevi-Bektaşi inancına göre türbesi Macaristan'da bulunan Gül Baba'nın müsahibi olduğu rivayet edilmektedir. Garip Dede'nin öldüğünde gömüldüğü mezar 1995 yılında türbe haline getirilmiştir. Türbeye küçük cemevi ardından da alt katına aşevi ve üst katına bir kat daha cem evi inşa edilmiştir. Garip Dede dergahı, Şah Kulu Sultan dergahı, Erikli Baba dergahı ve Karacaahmet dergahı ile Alevi Dernekleri Federasyonunu oluşturur.

Garip Dede Türbesi ve Garip Dede kimdir?

Garip Dede hakkında kesin kronolojik bir bilgi bulunmamaktadır. Garip Dede ulu bir kişidir. Kimsesi olmadığı için adının Garip Dede olduğu tahmin edilmektedir. 1600 yıllarda yaşadığı ve 102 yaşında vefat ettiği söylenmektedir. Onu tanıyan ve sevenlerin onun için türbe yaptıkları rivayet edilir.

Garip Dede'nin menkıbesi ise şu şekildedir

Nur yüzlü Garip Dede bütün köyü dolaşmasına rağmen çalmadık kapı bırakmaz tek istediği bir lokma ekmek ve sıcak bir aştır. Bu zavallı adamcağıza kimse kapısını açıp yemek vermez. O kadar açtır ki son bir umutla çalmadığı son kapıyı da çalar. Kapıyı açan yaşlı kadın Garip Dedeyi içeri davet eder ve önüne sıcak bir tas çorba koyar. Garip Dede kadıncağıza dua edip çocuklarını al ve arkana bakmadan bu köyden uzaklaş der. Kadın Garip Dedeyi dinler. Köyden uzaklaşırken merakını yenemez ve dönüp arkasına bakar. Köy çökmekte ve köyün yerini sular kaplamaktadır, insanlar köy çöktü diye bağırmaktalarmış. Çöken köyün yerinde göl oluşmuş ve adı çekmece gölü olarak değiştirilmiştir.

Garip Dede içindeki ilahi aşkla Anadolu'nun her tarafını dolaşmıştır. Pir Sultan Hacı Bektaşi Veli'nin felsefesinden etkilenerek onunla gönül ilişkisi kurmuş, onun felsefelerini kendisine ilke edinmiştir. Ömrü Rumeli'de İslam'ı yaymakla geçmiştir.

Şu anda Küçükçekmece ve Avcılar arasında bulunan yan yolun başlangıcında bulunan Garip Dede türbesi kısa bir zaman öncesine kadar ağaçlar arasında kalmış bakımsız bir mezardı. Adı gibi gerçekten de garip bir mezar halindeydi. Alevi toplumunun sözlü kültürü sayesinde buranın Alevi-Bektaşi mekânı olduğunu fazlasıyla belli ediyordu. Çevrede yaşayan Aleviler bu mezarın Garip Dedeye ait olduğunu biliyorlardı. Bundan dolayı İstanbul'da yaşayan Aleviler Garip Dede türbesini derleyip toplayıp yeniden canlandırdılar.

" } ] }