{ "title": "Ali Semerkandi Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/ali-semerkandi-turbesi.jpg", "date": "21.01.2024 15:04:14", "author": "muhsin doğru", "article": [ { "article": "
Ali Semerkandi Türbesi: Kabri Çamlıdere'dedir. Çamlıdere'ye fazlasıyla emeği geçen, Çamlıdere'ye adını veren; yani resmi kayıtlara bakılırsa Osmanlı dönemindeki adı Şeyhler, halk arasında da bazen Şıhlar olarak kullanılmaktadır. Geçmişte adına eğitim kurumları yaptırılan, şimdi dahi O'nun adını taşıyan bir öğrenci yurdu ile bir adet Yatılı Bölge Kur'an Kursu bulunan bu çok değerli şahsiyetin varlığı geçmişte olduğu gibi bugün de Çamlıdere için büyük önem arz etmektedir.

Ankara iline bağlı Çamlıdere ilçesindeki kabristanında mevcut olan türbesinde mütevellileri, halifeleri, müridanı ve gönüldaşları ile yatan Ali Semerkandi Hicri 720 ve Miladi 1300 yılında İsfahan'da dünyaya gelmiştir. Hz. Ömerü'l-Faruk'un dördüncü batından zuhur eden nesline mensup torunudur. Babası ise saygın bir şahsiyet olan Yahya efendidir. Kendini tam yetiştirip kemale erdi ve veliler arasına girdi. Manevi yönden ind-illahi'de yüksek makamlara erişti, takdir topladı ve değişik görevler verildi. Mana ikliminin ve mana aleminin sultanlarından birisi haline geldi. Çin Hindi'ne kadar gitti, sonra tekrar ülkesine dönüp babası, annesi ve kardeşleriyle görüştü. Çok önemli olan tefsir kitabını yazdı. Her nevi ilme vakıftı, her yerde ve İslam aleminde tanınıp ün yaptı. İrşat için üzerine görev yüklendi. Sonrasında Rum diyarı olan Anadolu'ya hicret etti. Konya ile Karaman'a kadar geldi. Birkaç şehre daha uğradı. Karaman beyi dahil devlet erkanına nasihat edip ders verdi. Alanya'ya ve Alanya'ya yakın yerlere dahi gitti, oralardan Eskipazar'a geldi. Osmanlı imparatorluğu paytahlarından Bursa'ya götürüldü. Bir süre orada kaldı ve en sonunda Ankara bölgesine yerleşti. O bölgede hayata gözlerini kapadı ve bu muhterem kişinin cesedi Çamlıdere'ye defnedildi. Allah gani gani rahmet eylesin.
" } ] }