{ "title": "Akşemsettin Türbesi", "image": "https://www.turbe.gen.tr/images/aksemsettin-turbesi.jpg", "date": "19.01.2024 09:37:04", "author": "Harun DEMİR", "article": [ { "article": "Akşamsettin Türbesi, Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası olan Akşamsettin Hz. 'nin 1464 yılında Fatih tarafından yaptırılmış olan türbesidir. Bugün Bolu'nun Göynük ilçesinin sınırları içerisindedir. Türbenin girişi doğu yönüne bakmaktadır. Altıgen bir yapıya sahip olan türbenin kubbesi, kasnaksız şekildedir. Akşamsettin Türbesi, son derece sade dizayn edilmiş bir iç yapıya sahiptir. Özellikle kubbenin altında bulunan pandantifler dikkat çekmektedir. Kenarlarda ve altta bulunan pencereler de renkli ve camlı alçı ile süslenerek türbeye farklı bir hava katmıştır.

Akşamsettin Türbesi içerisindeki sanduka 250 santimetreye 50 santimetre boyutlarındadır. Sanduka, ceviz parça üzerine kabartma yazı ve Osmanlı ağaç işçiliği ile süslenmiştir. Kapakların üst kısmı ise nar çiçeği şeklindeki kabartma ile süslüdür. Akşamsettin Türbesi içerisinde Akşamsettin Hz. İle oğulları olan Emrullah Çelebi ve Sadullah Çelebi'nin de mezarları bulunmaktadır.

Akşamsettin Türbesi'nin Yapısı Hakkında Bilgiler

Akşamsettin Türbesi, 480 santimetre çapında, altıgen biçimli ve kesme taştan yapılmış bir yapıdır. Üzerini örten kubbe kurşun kaplıdır. Türbenin altı cephesinde de pencereler vardır. Akşamsettin Türbesi, Osmanlı klasik türbe mimarisinin son örnekleri arasında gösterilmektedir. Türbenin içerisinde bulunan sandukaların iki taraflarında da kabartma olarak işlenmiş hadis-i şerifler mevcuttur. Baş taraflarda bulunan aynalar ise yine benzer şekilde rumilerle bezenerek hadis- şeriflerle süslenmiştir. Bu aynalardan en dikkat çekeni ise; hâkim sözü yazılı olandır. Akşamsettin TÜrbesi, 1952 yılında mimari olarak büyük bir tamirattan geçirilmiştir. Bu tamirat sırasında türbe içerisinde yer alan sandukaların yerlerinin değiştirildiği ve birinin de tamamen kaldırıldığı gözlenmiştir. Bu işlemin neden yapıldığına dair ise kesin bir bilgi yoktur. Akşamsettin Türbesi içerisindeki sandukaların, Osmanlı döneminde yapılan sandukaların sonuncusu olma özelliği de bir diğer ayrıntıdır.
" } ] }